Zee en duin in het zonnigste stukje van Nederland

De Nederlandse kust is aantrekkelijk voor bezoekers uit binnen- en buitenland. En wie Aan Noordzee bezoekt, begrijpt direct waarom. Natuurreservaat ‘Het Zwanenwater’ is heel dichtbij, en de gezelligheid van Callantsoog is binnen handbereik. Voor wandelaars een prachtplek dus. En fietsers? Die vinden hier een netwerk van rustige, verharde fietspaden. Hier raak je niet snel uitgekeken! 

Schoon strand, schoon water, schone lucht

Het strand bij Sint Maartenszee is tot een van de schoonste stranden van Nederland. Hier wappert al jaren de blauwe vlag: een garantie voor schoon zwemwater, schoon strand en goede, familievriendelijke voorzieningen. De reddingsbrigade waakt over ieders veiligheid, en bij eb is het strand breder dan breed.

De hond mag aangelijnd mee naar de duinen en het strand, en tussen 19.00 en 9.00 uur lekker loslopen. Sint Maartenzee heeft bovendien een naturistenstrand, 800 meter in noordelijke richting vanaf strandopgang Noord.


Strandpaviljoens

Op het brede zandstrand zijn twee strandpaviljoens waar je een streekbiertje probeert, of iets lekkers te eten bestelt. Je huurt er ook strandbedden, stoelen en een windscherm. “Ons” strand heeft alles wat een lange stranddag zo ontspannen maakt.


Duinen

De Noord-Hollandse duinen

Zin in iets meer inspanning? Dat vind je in de duinen bij Camperduin en Schoorl, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen en volop ruimte om uit te waaien. Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. 


Volop natuur

Waar het zand honderd jaar geleden werd vastgelegd door bomen te planten, mogen sommige duinen nu weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf, waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgen de vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Noord-Hollandse duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bij gekregen.

Zoeken in evenementen en uitstapjes in de regio

Ontdek de omgeving

Zoeken in alle tips:

Of selecteer tags om bepaalde categorieën weer te geven:

Kinderen
Dagje uit
budget
met openbaar vervoer
slecht weer
binnen
buiten
dichtbij
Amsterdam
trein
museum
goed weer
natuur
fietsen
auto
kasteel
Geen resultaten gevonden
Bekijk ze allemaal

Duinen